Serre aanbouwen in Leiden?

Vind de beste vakman voor uw serre!

Gratis offertes vergelijken

Serre Leiden

Een serre in Leiden bouwen? Goed idee! Hiermee geniet u het hele jaar door van uw tuin en verhoogt u bovendien de waarde van uw huis! Wat is een serre? Een serre is een extra ‘tuinkamer’ verbonden aan uw woning. Serres kenmerken zich met grote raampartijen waardoor er veel lichtinval en een mooi uitzicht is. Geïnteresseerd in serrebouw?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod! Op deze pagina leest u over de voordelen van serrebouw en wat de vele mogelijkheden zijn. U vindt hier informatie over de verschillende materialen en krijgt een overzicht van de gemiddelde serre prijzen.

serre Leiden

Waarom een serre?

 • Een serre in Leiden verhoogt de waarde van uw woning.
 • Met een serre aanbouw geniet u het hele jaar door van uw tuin.
 • Een serre aanbouwen creëert extra leefruimte.
 • De aanbouw van een serre zorgt voor extra lichtinval in huis.

Wat voor soort serre zoekt u?

Bij de aanbouw van een serre in Leiden is één van de eerste vragen die u uzelf moet stellen: welke serre wil ik kopen? Er zijn namelijk verschillende soorten serres:

 • Serre bij woonkamer betrekken: hierbij is de serre in Leiden een verlengde van uw woonkamer en creëert u extra leefruimte. Hierbij wordt de gevel doorbroken.
 • Tuinkamer: een serre als tuinkamer is een afgesloten ruimte tegen uw woning aan. Dit is vaak goedkoper.
 • Serre als overkapping: de goedkoopste optie is een overkapping. Dit biedt beschutting op uw terras maar is niet een afgesloten ruimte.
 • Serre tussen 2 muren: dit is een geschikte optie als u in een tussenwoning woont. De serre wordt dan gebouwd tussen de muren van uw buren.

Tuinserre of woonserre?

De twee meest gekozen soorten serres zijn de tuinserre of de woonserre. Een woonserre is een verlenging van uw woonkamer. Deze heeft een stevige fundering, is volledig geïsoleerd en is voorzien van verwarming, verlichting en elektriciteit.

Een andere optie is de tuinserre.

Een tuinserre is een afgesloten ruimte. Deze is vaak lichter gebouwd waardoor een fundering niet direct noodzakelijk is. U kunt ervoor kiezen om een tuinserre af te laten werken met verwarming, elektriciteit en verlichting maar dit is geen vereiste. De tuinserre wordt vooral gebruikt om het gevoel te krijgen alsof u buiten zit terwijl u eigenlijk warm en droog binnen zit.

Wat kost een serre?

De kosten van een serre in Leiden variëren enorm en zijn afhankelijk van het materiaal, de afmetingen, de afwerking en eventuele extra opties. Laat u een tuinserre van 2 bij 5 meter aanbouwen dan liggen de kosten rond de €7.000,-. Dit is inclusief materiaal en montage.

Laat u een tuinserre van 3 bij 4 meter bouwen dan liggen de kosten eerder rond de €10.000,-. Hoe hoger de serre die u laat bouwen, des te hoger de kosten. Wilt u graag weten wat een serre aanbouwen u gaat kosten? Vraag dan snel gratis offertes aan voor een duidelijke prijsindicatie!

Kosten serre 2024

Afmetingen tuinserre (diepte x breedte) Gemiddelde prijs tuinserre*
2 meter x 5 meter €7.000,-
2,5 meter x 4,5 meter €8.500,-
2,5 meter x 5 meter €9.500,-
2,5 bij 6 meter €11.000,-
3 meter x 3 meter €6.500,-
3 meter x 4 meter €10.000,-
3 meter x 5 meter €11.500,-
3 meter x 6 meter €13.500,-
4 meter x 5 meter €16.000,-
4 meter x 6 meter €17.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen voor een basic tuinserre, inclusief montage en btw.

Serre aanbouwen kosten

Wat kost een serre aanbouwen? Een kunststof serre laat u bouwen vanaf €800,- per m². Hierbij gaat het om een tuinserre. Wilt u een volledig afgewerkte woonserre, houd dan rekening met prijzen rond de €1.750,- per m². Kunststof is gemakkelijk in onderhoud en heeft een goede isolatie.

Liever een klassieke serre?

Dan is hout een goed alternatief voor serrebouw! Een houten serre bouwen kost ongeveer €750,- per m². Wilt u een luxe woonserre, dan beginnen de prijzen rond de €1.700,- per m². De kosten voor een aluminium serre aanbouw beginnen vanaf €750,- per m² en lopen bij een woonserre op tot €1.700,- per m². Het voordeel van aluminium is dat slanke profielen mogelijk zijn, wat grotere raampartijen oplevert.

Kosten serre: per materiaalsoort

Materiaal serre Gemiddelde prijs per m²* Voordelen
Kunststof serre Tuinserre: €800,-
Woonserre: €1750,-
Weinig onderhoud, goede isolatie, in iedere kleur leverbaar
Houten serre Tuinserre: €750,-
Woonserre: €1700,-
Sfeervol, sterk materiaal, bewerkbaar
Aluminium serre Tuinserre: €750,-
Woonserre: €1700,-
Sterk materiaal, dunne profielen mogelijk, luxe uitstraling, weinig onderhoud
Glazen serre Tuinserre: €750,-
Woonserre: €1700,-
Glazen schuifwanden mogelijk, veel daglicht
Gemetselde serre Tuinserre: niet mogelijk
Woonserre: €1700,-
Past bij de woning, goede isolatie, onderhoudsvriendelijk, sterke constructie
Stalen serre Tuinserre: niet mogelijk
Woonserre: €1700,-
Sterk materiaal, goede isolatie, lange levensduur

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief arbeid, materiaal en btw. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

serre aanbouwen kosten

Wat beïnvloedt de serre prijzen?

De serre prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • De arbeidskosten van de serre bouwer
 • De materiaalkosten.
 • Uw keuze voor het materiaal van de serre in Leiden.
 • De gewenste afwerking.
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten.
Er zijn veel keuzes die u zelf maakt die invloed hebben op de kosten. De keuze voor het materiaal heeft een grote invloed op de totaalprijs, omdat de materiaalkosten ongeveer 45% van het totaalbedrag bepalen! Daarnaast gaat maar liefst 55% naar de arbeidskosten. Vergelijk daarom offertes en kies voor de serre specialist met het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen.

Welke opties zijn er voor de serre?

Gaat u een serre kopen? Er zijn bij de bouw en tijdens de afwerking heel veel verschillende mogelijkheden. Het plaatsen van zonwering is een goed idee om u ’s zomers te beschermen tegen de warme zonnestralen. Dit kost ongeveer €200,- per m². om te profiteren van de zon is het ook mogelijk om een serre met zonnepanelen te plaatsen!

Kiest u voor serrebouw in Leiden inclusief afwerking? Voor het plaatsen van vloerverwarming liggen de kosten rond de €500,- tot €600,- voor 20 m². Schilderwerk binnen kost gemiddeld €30,- tot €35,- per m² en voor schilderwerk buiten liggen de prijzen rond de €35,- tot €40,- per m². Andere opties zijn het aanleggen van elektra en het aansluiten van verlichting. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis offertes aan.

Kosten extra opties voor serre

Optie Gemiddelde meerprijs* Bijzonderheden
Zonwering €200,- per m²
Tegels €50,- per m²
Laminaat €10,- per m²
Vloerverwarming €500,- tot €600,- voor 20 m²
Schuifpui/openslaande deuren €700,- tot €2.200,- per deur
Ventilatieroosters €40,- per strekkende meter
Schilderwerk buiten €35,- tot €40,- per m²
Schilderwerk binnen €30,- tot €35,- per m²
Elektra aanleggen €300,- tot €450,-
Airco €1.500,- per stuk
Centrale verwarming €1.000,- per serre
Schuifpui €1.000,- per pui
Schuifdak €1.700,- per m²
Lichtstraat €2.000,- per m²

*Dit zijn richtprijzen, inclusief materiaal, arbeidskosten en btw. Vraag gratis offertes aan!

Besparen op de kosten van een serre?

Vergelijk offertes en kies zelf voor de vakman met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

serrebouw Leiden

Serrebouw Leiden

Hoe verloopt de serrebouw in Leiden? Natuurlijk verschilt de aanbouw van een serre per serre bouwer en heeft elke vakman zijn eigen stappenplan bij serrebouw. Hoe gaan specialisten te werk bij een serre plaatsen? In grote lijnen plaatsen de specialisten eerst de fundering, daarna de wanden het dak en de beglazing.

Hieronder leest u hoe een serre bouwer te werk gaat bij de aanbouw van een serre. Wilt u ook een serre bouwen? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Fundering: nodig of niet?

De eerste stap in het bouwen van een serre is het leggen van de fundering.

Is een fundering verplicht? Nee, een fundering is niet altijd nodig. Een serre bouwer kan u vertellen of u voor uw serre een fundering nodig hebt. Over het algemeen is er voor een tuinserre geen fundering nodig omdat deze een stuk lichter is. Bij een woonserre is een fundering vaak wel noodzakelijk.

Deze fundering hoeft niet zo sterk te zijn als de fundering van uw huis! In de meeste gevallen is het voldoende om gewapend beton te storten. In deze betonnen fundering zit een stalen bewapening verwerkt om de fundering sterker te maken.

Wanden en dak

Zodra de fundering ligt volgen de contouren van de serre in Leiden. De vakmannen plaatsen de wanden en sluiten het dak hierop aan. U hebt de keuze uit verschillende soorten daken. Wilt u een glazen aanbouw? Kies dan voor een serre met een glas dak. Hiermee heeft u nog meer lichtinval en voelt het écht alsof u buiten zit.

De wanden van de serre worden direct goed geïsoleerd. Dat houdt in dat de vakman isolatie aanbrengt tegen de binnen- of buitenzijde van de muren. Dit wordt daarna natuurlijk netjes afgewerkt, zodat u hier niets meer van ziet. Naast de isolatie van de wanden zelf is het ook belangrijk om rekening te houden met de isolatie van de beglazing.

beglazing serre

Beglazing

Ook als u niet direct kiest voor een glazen aanbouw, bestaat een groot deel van de serre uit glas. Het is dus belangrijk dat dit glas goed isoleert. U hebt hierbij verschillende mogelijkheden:

 • HR+ glas: dit is goedkoop isolatieglas. De isolatiewaarde ligt rond de 1,6 W/m²K en het kost gemiddeld €120,- per m².
 • HR++ glas: hiervan ligt de isolatiewaarde rond de 1,2 W/m²K en dit kost ongeveer €130,- per m². Door de scherpe prijs en de goede isolatie heeft HR++ glas over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • HR+++ glas: dit bestaat uit drie lagen en heeft daardoor een isolatiewaarde van 0,5 tot 0,9 W/m²K. Dit kost ongeveer €170,- per m².
vloer serre

Serre vloer

Voor de afwerking van de vloer heeft u de keuze uit heel veel verschillende materialen. Wel is het aan te raden om te kiezen voor een materiaal dat qua stijl aansluit bij de serre in Leiden.

Welke vloer in serre?

Heeft u een woonserre die aansluit aan uw keuken of woonkamer? Dan is het mooi om de bestaande vloer door te trekken naar de serre. Dit creëert eenheid en zorgt voor een maximale waardestijging.

Wat zijn de mogelijkheden?

Kies voor een warme, authentieke houten vloer als u een klassieke serre wilt realiseren. Gaat u juist voor een meer moderne uitstraling, dan zijn pvc vloeren ook een hele goede optie! Deze vereisen namelijk maar weinig onderhoud en gaan tot wel 25 jaar lang mee. Andere mogelijkheden zijn:

 • Keramische tegels
 • Gietvloer
 • Tapijt

Aansluiting van serre op woning

De serre specialisten zorgen ervoor dat de aansluiting van de serre op de woning volledig waterdicht is, zodat er geen lekkages ontstaan. Hoe doen de vakmannen dit? Zij brengen loodslabben aan tussen het huis en de serre. Op die manier is de aansluiting op elk vlak volledig waterdicht en heeft u in huis geen last van tocht.

serre aanbouwen Leiden

Serre aanbouwen Leiden: waarop letten?

U wilt een serre aanbouwen: waar moet u dan op letten? Hieronder geven we u een paar tips:

 • Waar serre plaatsen? Een serre kan zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van uw huis. Maar let op: de locatie van de serre heeft wel invloed op de vergunningsplicht. Zo heeft u bij de voorkant vaak wel een vergunning nodig.
 • Hoe serre verwarmen? Een tuinserre hoeft niet per se verwarming, omdat deze vooral op mooie dagen gebruikt wordt. Maar een woonserre is goed te verwarmen met vloerverwarming. Dit is zuinig en zorgt ervoor dat u niet te veel ruimte hoeft in te leveren voor radiatoren.
 • Denk na over de serre verlichting: waar wilt u de lampen ophangen en waar komt de schakelaar? Zorg voor voldoende lichtpunten zodat u niet naderhand nog extra lichtpunten aan hoeft te leggen.

Serrebouw in Leiden van de hoogste kwaliteit!

Vergelijk offertes en bespaar zo tot 40% op de kosten van uw serre.

Gratis offertes vergelijken

Prefab serre

Eén van de opties is een prefab serre. Een prefab serre aanbouwen is goedkoop en snel, omdat deze op afstand al gebouwd is. De vakmannen hoeven deze dus alleen nog maar aan te sluiten aan uw woning! Voor een prefab serre is meestal geen vergunning nodig en u hebt hierbij de keuze uit heel veel verschillende kleuren en materialen.

Zitten er ook nadelen aan een prefab serre?

Eén van de nadelen van een prefab serre aanbouwen, is dat er geen ruimte voor maatwerk is. U kunt dus niet zelf bepalen waar de lichtpunten en stopcontacten komen te zitten. Ook is het niet zomaar mogelijk om een prefab serre met schuifpui te plaatsen of om de stijl aan te passen aan uw woning.

De kosten voor een prefab serre starten rond de €700,- tot €800,- per m².

prefab serre

Serre op maat

Bij serres op maat is er wel veel ruimte voor maatwerk. U hebt invloed op de stijl van de serre, op het oppervlak, op het aantal ramen en op de verdeling van de profielen. Een groot voordeel van een serre op maat is dat u deze gemakkelijk aanpast aan de stijl van uw woning. Zo past deze qua stijl naadloos aan!

Het is zelfs mogelijk om een serre op maat op het balkon te plaatsen. Of Kies voor een serre op uw dakterras zodat u altijd beschut zit!

Daar staat tegenover dat een serre op maat wel een stuk duurder is. Deze wordt ter plekke opgebouwd en er is dus minder controle op kwaliteit dan bij een prefab serre. De prijzen voor serres op maat starten vanaf €800,- tot €1.000,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal.

Prijsverschil: prefab en maatwerk

Serre: prefab of maatwerk?

Vanaf €700,- tot €800,-

Gemiddelde prijs per m², inclusief materiaal, arbeid & btw

Prefab serre
Vanaf €700,-

– Prijs per m²
– Plaatsing in een dag
– Geschikt voor veel verschillende woningen
– Ruime keuze in modellen
– Goede isolatie (bestaat uit één geheel)

Serre op maat
Vanaf €800,-

– Prijs per m²
– Mogelijkheid tot personaliseren
– Keuze uit en groter aanbod uit materialen
– Veel extra opties mogelijk

Gratis offertes ontvangen

Vergunning voor serrebouw nodig?

Heb ik een vergunning nodig voor de serre aanbouw? Een serre vergunning is vaak niet nodig als u de serre bouwt aan de achterzijde van uw woning. Dit is alleen het geval als de serrebouw in Leiden voldoet aan een aantal voorschriften.

Een serre zonder vergunning is niet groter dan uw huis, is maximaal 5 meter hoog en 4 meter diep. Ook mag deze niet meer dan 30 centimeter boven de vloer van uw eerste verdieping uitsteken. Daarnaast heeft het dak een helling van maximaal 15 graden en bevat de serre geen balkon of dakterras.

Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft voor de serre aan huis? Op omgevingsloket.nl doet u gemakkelijk een snelle vergunningscheck.

Welk materiaal voor serre Leiden?

Een serre aan huis kan bestaan uit verschillende materialen. Veel mensen kiezen voor een glazen serre, zodat ze zo veel mogelijk uitzicht en lichtinval hebben. Andere opties bij serrebouw zijn hout of kunststof. Hout is heel charmant en kunststof is praktisch onderhoudsvrij. Daarnaast zijn ook een aluminium of stalen serre enorm populair.

Hieronder leest u meer over de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Ook een serre aan huis bouwen? Vraag nu gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Glazen serre: geniet van het daglicht

Heeft u een prachtige tuin waar u ook op koude winterdagen van wilt genieten? Met een glazen serre geniet u optimaal van uw tuin omdat deze voor het grootste deel van glas is gemaakt. Dit zijn ramen van de vloer tot aan het dak, vaak is het dak van de serre ook van glas. Dit is een hele goede keuze als u een vrij uitzicht hebt waar u van wilt genieten.

De profielen van een glazen serre zijn vaak van aluminium of staal. Deze materialen zijn heel sterk waardoor smalle profielen mogelijk zijn. Hierdoor worden de ramen zo min mogelijk onderbroken door de profielen. De prijzen voor een glazen tuinserre starten rond de €750,- per m². Voor een luxe glazen woonserre betaalt u gemiddeld €1.700,- per m².

kunststof serre

Kunststof serre: onderhoudsvrij

Veel mensen kiezen voor een kunststof serre. Het grote voordeel van een kunststof serre is dat deze praktisch onderhoudsvrij is! Kunststof ‘werkt’ niet en wordt niet aangetast door neerslag en kou. Om de lange levensduur van een kunststof serre te garanderen hoeft u dus niets anders te doen dan de serre af en toe schoonmaken.

Kiest u voor kunststof dan kiest u voor een goede isolatie, een variatie aan kleuren en designs en natuurlijk voor uitstekende kwaliteit. Het is zelfs mogelijk om een kunststof serre met een houtlook te plaatsen, om zo de warme uitstraling van hout na te bootsen. De prijzen van een kunststof serre starten vanaf €800,- per m² en lopen op tot gemiddeld €1.750,- per m².

houten serre

Houten serre, authentieke uitstraling

Wilt u een klassieke serre, dan is hout een heel goed materiaal. Hout heeft een warme en authentieke uitstraling die goed past bij klassiekere woningen. Een voordeel van hout is dat het heel bewerkelijk is. Dit betekent dat beschadigingen eenvoudig te herstellen zijn en dat u de serre gemakkelijk van kleur verandert.

Zitten er ook nadelen aan een houten serre?

Hoewel de bewerkelijkheid van hout ook voordelen heeft, betekent dit ook dat het meer onderhoud vereist. U moet het namelijk beschermen tegen neerslag om houtrot te voorkomen. Laat uw houten serre daarom elke 7 tot 10 jaar opnieuw schilderen. De kosten voor een houten tuinserre liggen rond de €750,- per m². Voor een houten woonserre betaalt u gemiddeld €1.700,- per m².

aluminium serre

Aluminium: sterk en duurzaam

Wilt u een meer robuuste uitstraling realiseren, dan is aluminium een goed materiaal. Dit is net als staal enorm sterk en heeft een moderne uitstraling. Daarnaast is de keuze voor aluminium ook een duurzame keuze. Het materiaal gaat tot wel 30 jaar mee en is 100% te recyclen. Het is net als kunststof onderhoudsarm en heeft alleen af en toe een schoonmaakbeurt nodig om er weer als nieuw uit te zien.

Aluminium serres alleen in grijs of zwart verkrijgbaar? Zeker niet! Aluminium serres worden in alle kleuren gemaakt. U kiest dus zelf welke kleur uw serre krijgt. De kosten voor een aluminium serre starten rond de €750,- per m². Bij een luxe woonserre loopt dit op tot gemiddeld €1.700,- per m².