Een bouwkundig rapport nodig?

Vind eenvoudig een bouwkundig inspecteur voor uw woning!

Gratis offertes vergelijken

Bouwkundig rapport

Een bouwkundig rapport is een verslag waarin de technische staat van een huis duidelijk wordt. Deze hebt u nodig als u een huis wilt kopen, verkopen of als u uw huidige woning wilt verbouwen of verbeteren. U laat een bouwrapport opstellen door een bouwkundig inspecteur. Zoekt u een inspecteur bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere inspecteurs in uw regio. Kies de vakman met het beste aanbod om zo tot wel 40% op de totaalprijs te besparen.

U leest op deze pagina meer over een bouwtechnische rapportage. U leest hoe de keuring wordt uitgevoerd en wat er precies in het rapport staat. Ook krijgt u informatie over de kostprijs en leest u wanneer deze aftrekbaar is.

Wanneer is een bouwkundig rapport nodig?

U kunt een bouwkundig rapport laten opstellen bij de aankoop of verkoop van een woning, een nieuwbouwhuis, of als u een pand wilt verbouwen. Zeker bij de koop van oudere woningen is het slim een bouwkundig inspectierapport op te stellen: dan zijn alle gebreken in beeld. Bij de oplevering van een nieuwbouwhuis is het doorgaans gebruikelijker om een opleveringskeuring aan te vragen.

bouwkundig rapport nodig

En wanneer is het verplicht?

Als u een hypotheek met NHG afsluit is een bouwkundig rapport vaak verplicht. Als een taxateur achterstallig onderhoud ontdekt, wil de hypotheekverstrekker weten hoe hoog de onderhoud- of herstelkosten zullen zijn in verhouding met de koopsom. Als de taxateur een bouwtechnisch rapport aanraadt dan kan de hypotheekverstrekker dit ook verplichten.

Bouwkundig rapport voor of na bieden?

U kunt op verschillende momenten een bouwkundige keuring uitvoeren. Het is slim om dit te doen voor het uitbrengen van een bod, zodat u de resultaten kunt gebruiken in de onderhandeling. Laat u een bouwkundig inspectierapport opstellen na het uitbrengen van een bod, neem dit dan mee als ontbindende voorwaarde.

Benieuwd naar de kosten van een bouwkundige keuring? Lees op deze pagina meer!

Besparen op de kosten van een bouwkundig rapport?

Vergelijk gratis offertes en kies de bouwkundig inspecteur met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

Bouwkundig rapport: wat houdt het in?

Met een bouwtechnisch rapport krijgt u inzicht in de technische staat van een woning. Het rapport is een verslag met daarin alle (verborgen) gebreken van het pand en hoeveel geld u de komende 1 tot 5 jaar zult moet uitgeven om dit te herstellen.

De conclusies in een bouwkundig rapport hebben natuurlijk een invloed op de waarde van een huis. Een woning dat onderhoudstechnisch helemaal in orde is, is meer waard dan een huis waarbij u binnenkort het dak, de gevel en de raamkozijnen moet renoveren. Het is daarom verstandig om de rapportage te gebruiken in het bepalen van een geschikt bod.

Wat staat er in een bouwkundig rapport?

In een bouwkundig rapport staan alle onderdelen van een woning en wat de conditie hiervan is. Denk bijvoorbeeld aan de technische installatie, de dakbedekking en kozijnen, maar ook de cv-ketel en de staat van de keuken en badkamer.

In dit rapport staan alle problemen vermeld en u vindt een overzicht van de verwachtte kosten om dit te herstellen. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt in reparaties en herstellingen die u direct moet uitvoeren, en onderhoud dat u waarschijnlijk binnen een jaar of 5 moet maken.

Wilt u weten hoe een rapport eruitziet? Vraag een vakman dan om een voorbeeld van een bouwkundig rapport op te sturen: zo krijgt u een duidelijk beeld.

Keuring voor het opstellen van een bouwkundig rapport

Een inspecteur stelt een bouwkundig rapport op aan de hand van een keuring. Gemiddeld neemt deze inspectie zo’n 1,5 uur in beslag. Logischerwijze geldt: hoe groter de woning, hoe langer de inspecteur bezig is.

De inspecteur voert visueel, niet invasief onderzoek uit. Dat betekent dat hij geen gereedschappen gebruikt en niets sloopt. Sommige inspecteurs nemen ladders mee om de staat van het dak van dichtbij te bekijken, terwijl anderen dit van een afstand inspecteren.

De resultaten worden op kantoor verwerkt in een compleet rapport dat u zo spoedig mogelijk toegestuurd krijgt.

Opstellen bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport: kosten

De kosten van een bouwkundig rapport liggen rond de €275,-. Voor deze prijs krijgt u een volledig bouwtechnisch rapport met foto’s in kleur: zo is duidelijk te zien wat u moet herstellen. De prijs is afhankelijk van de grootte van het huis en de locatie.

De kosten zijn ook afhankelijk van het doel van de inspectie. Als het bouwkundig rapport verplicht is voor het afsluiten van een hypotheek, dan ligt de kostprijs doorgaans hoger dan een vrijblijvende inspectie voorafgaand aan een verbouwing.

Wie betaalt het bouwkundig rapport?

U bent als koper verantwoordelijk en dus uiteindelijk het rapport. In sommige gevallen mag u deze aftrekken bij de belastingdienst.

Wat kost een bouwkundig rapport?

Wat? Gemiddelde kosten in 2024*
Kosten bouwkundig rapport Vanaf €275,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Bouwkundig rapport laten opstellen?

Vind gemakkelijk en snel een inspecteur bij u in de buurt en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijken

Zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten van een bouwtechnisch rapport zijn alleen aftrekbaar als deze gemaakt zijn voor het afsluiten van een hypotheek. Dit is het geval als u een hypotheek afsluit voor het kopen van een nieuw huis én voor als u een lening afsluit voor het verbouwen of verbeteren van uw huidige woning. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de belastingdienst website.

Bouwkundig rapport en taxatie

Een bouwkundig rapport en de taxatie worden regelmatig doorgehaald, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet hetzelfde is. Het taxatierapport wordt opgesteld door een taxateur en hierin wordt de waarde van het huis bepaald.

In een bouwkundig rapport wordt er specifiek gekeken naar de technische (onderhouds)staat van het huis.

Wie mag een bouwkundig rapport opstellen?

U laat dit doen door een onafhankelijk bouwkundig adviseur. U kiest zelf welk bureau u hiervoor inschakelt. Als u samenwerkt met een aankoopmakelaar dan kunt u uw makelaar vragen of zij contact hebben met een adviseur.
bouwkundig rapport

Waarop letten bij inschakelen bouwkundig adviseur?

Wilt u een huis kopen of verbouwen en heeft u een bouwkundig rapport nodig? Dan moet u op zoek naar een bouwkundig inspecteur. Het is belangrijk dat u iemand kiest die u vertrouwt, omdat u ervan uit moet kunnen gaan dat deze persoon alle onderdelen van het huis goed inspecteert. Vertrouw dus op uw gevoel.

Daarnaast raden we u aan om te kijken naar eventuele keurmerken. Dit geeft aan dat een adviseur voldoet aan strenge kwaliteitseisen.

Een belangrijk keurmerk is Vakkundig Gekeurd: inspecteurs met dit keurmerk werken volgens afspraken met de consumentenbond. U bent daardoor gegarandeerd van een heldere en begrijpelijke uitleg.

Bouwkundig rapport nodig? Gratis offertes vergelijken!

Heeft u binnenkort een bouwkundig rapport nodig? Vind snel en gemakkelijk een inspecteur bij u in de buurt. Start nu uw gratis offerteaanvraag, en ontvang zo snel mogelijk meerdere offertes in uw mailbox. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zelf voor de vakman met het beste aanbod. Zo laat u een bouwrapport opstellen voor de laagste prijs!

Gratis offertes vergelijken

Hoe werkt het?

Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren inspecteurs. Wij selecteren de bouwkundige inspecteurs uit ons netwerk op kwaliteit en prijs. Uw bouwkundige keuring wordt dus vakkundig uitgevoerd tegen een scherpe prijs.

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren bouwinspecteurs uit uw regio. Door de verschillende offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de totaalprijs. Kiest u voor de bouwkundig adviseur met de beste prijs of voor de bouwkundig inspecteur die het snelst kan beginnen? Aan u de keus.

Bouwkundig rapport

Meest bezochte pagina’s:

Amsterdam
Groningen
Almere
Apeldoorn
Assen
Breda
Delft
Dordrecht
Haarlem
Helmond
Utrecht
Nijmegen