Erker laten bouwen?

Vind de beste vakman voor uw erker!

Gratis offertes vergelijken

erker aanbouwen

Erker aanbouwen

Er bestaan verschillende redenen waarom mensen besluiten om een erker te laten aanbouwen. Het zorgt namelijk niet alleen voor meer leefruimte en meer lichtinval, het geeft uw woning ook een unieke uitstraling. Een erker wordt voornamelijk aan de voorkant van het huis gebouwd en is eigenlijk een vorm van uitbouw die uitsteekt buiten de gevel. Het is een relatief goedkope manier om toch de waarde van uw pand te vergroten en meer wooncomfort te creëren. Wilt u weten of het aanbouwen van een erker een optie is voor uw woning? Vraagt u zich af of u een erker ook in de keuken kunt plaatsen? Of wilt u weten hoe u de kosten van zo’n uitbouw kunt berekenen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt dan spoedig een aantal gratis offertes van verschillende aannemers werkzaam in uw regio. De offertes hebben scherpe prijzen en zijn daarnaast geheel vrijblijvend. U zit dus niet aan verdere verplichtingen vast! Vergelijk offertes en bespaar aanzienlijk op de kosten.

Navigeer naar:

Soorten erkers

Erkers komen voor in diverse soorten, maten en kleuren. Uiteraard kunt u hier zo creatief in zijn als u zelf wilt, maar hier zullen een paar soorten genoemd worden ter inspiratie. Een veelvoorkomende vorm van erkerbouw is de trapeziumvorm. Hier loopt de uitbouw dus niet recht naar voren maar schuin naar boven of naar onder. Deze vorm geeft vaak een klassieke uitstraling. Een erker met een rechthoekige vorm ziet er daarentegen heel modern uit.

Bij landhuizen komen voornamelijk halfronde erkers voor. Dit type wordt vaak in combinatie met een halfrond balkon gebouwd.

Een erker hoeft niet per se op de begane grond gebouwd te worden, maar kan ook op een verdieping geplaatst worden. U kunt zelfs aanbouwen over meerdere verdiepingen. Verder kunt u zelf kiezen hoeveel ramen u plaatst en hoe die ramen eruit moeten zien.

Wat kost een erker uitbouwen?

De kosten van een erker bouwen hangen af van de keuzes die u maakt. Het formaat en de materialen die u wilt gebruiken voor het aanbouwen, hebben een grote invloed op de prijs. Verder moet u rekening houden met isolatie, het soort ramen dat u gaat monteren en of u eventueel een extra fundering nodig heeft. Bij sommige grondsoorten is het noodzakelijk om een extra fundering te leggen om ervoor te zeggen dat de muren niet verzakken.

Om u een idee te gegeven hoe u de kosten kunt berekenen, vindt u hieronder een overzicht met de richtprijzen per vierkante meter.

Breedte (per meter) Diepte (per meter) Aantal m2 Gemiddelde kosten
3 1 3m2 €4.300,-
3 2 6m2 €7.200,-
4 1 4m2 €5.200,-
4 2 8m2 €10.000,-
5 1 5m2 €6.000,-
5 2 10m2 €11.500,-
6 2 12m2 €13.500,-
6 3 18m2 €21.500,-

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten bouwen uw erker tegen een scherpe prijs!

Gratis offertes ontvangen

Voor-, zij- of achterkant van het huis

De meest voorkomende locatie van het aanbouwen van een erker is aan de voorkant van het huis. Een glazen erker zorgt namelijk voor meer lichtinval, wat een donkere woonkamer net wat meer licht en ruimte kan geven. Maar dit hoeft natuurlijk niet per se de plek te zijn waar u wilt aanbouwen. U kunt er ook voor kiezen om de uitbouw aan de zijkant of de achterkant van uw woning te plaatsen. Dit is geheel afhankelijk van de indeling van uw woning.

U moet er wel rekening mee houden dat er ruimte moet zijn aan de zij- of achterkant van uw pand voor een eventuele uitbouw. Als u een tuin heeft aan de zij- of achterkant van uw huis, kan er glazen uitbouw ervoor zorgen dat u meer verbinding krijgt met de tuin. Hierdoor kunnen voorheen donkere hoekjes, een lichte plek worden om bijvoorbeeld een goed boek te lezen. Aanbouwen in de keuken, die vaak aan de zij- of achterzijde van de woning zit, zorgt ervoor dat u nu de eettafel bij de keuken betrekt. Hierdoor creëert u een echte woonkeuken.

erker uitbouw

Grote of kleine erker: alles over de afmetingen

De afmetingen van uw uitbouw hangen af van de afmetingen van uw woning. De verhoudingen moeten natuurlijk wel blijven kloppen na een verbouwing. Overleg altijd eerst met uw aannemers over welk formaat erker past bij uw huis, zodat u een model kiest die de verhoudingen niet verschuift.

Om u een idee te geven van de afmetingen, geven we u een gemiddeld voorbeeld van een kleine en grote erker. De gemiddelde afmeting van een kleine erker is ongeveer 3 x 1 meter. Dat klinkt misschien niet als de moeite waard, maar een uitbouw verhoogt de waarde van uw pand en zorgt voor meer wooncomfort, voor relatief weinig geld.

Een grote erker heeft de afmeting van 6 x 1.5 meter is dus aanzienlijk groter dan de kleine variant. Neem altijd eerst de afmetingen van uw eigen huis op voordat u bepaalt of u een kleine of grote erker wilt laten aanbouwen.

Vergunning nodig voor de uitbouw?

De regels omtrent aanbouwen en uitbouwen verschillen per gemeente. Over het algemeen heeft u wel een vergunning nodig als u aan de voorkant van uw pand wilt aanbouwen. Dit komt omdat een uitbouw aan de voorzijde het straatbeeld kan veranderen. De omgeving moet dus akkoord gaan met uw bouwplannen voordat u begint met bouwen. De kosten van zo’n vergunning verschillen ook per gemeente.

Ondanks dat u voor het bouwen aan de achterzijde van uw pand vaak geen vergunning nodig heeft, raden we wel aan om eerst bij uw gemeente te informeren voordat u begint met bouwen. Zijn er bij u in de buurt meerdere huizen met een uitbouw aan de voorzijde van het huis? Stuur dan een foto van deze huizen mee met uw aanvraag, om aan te geven dat meerdere huizen in uw omgeving al een erker hebben die het straatbeeld kon veranderen. Tip: doe de vergunningcheck van het Omgevingsloket en ontdek of u een vergunning nodig heeft.

erker van kunststof

Materiaalsoorten

Het aanbouwen van een erker vereist meer bouwmaterialen dan men misschien op het eerste gezicht zou denken. U heeft namelijk niet alleen maar bakstenen, beton en glazen ramen nodig, maar ook (kunststof) kozijnen, isolatiemateriaal en een dakconstructie. Voor al deze materialen geldt dat er ook weer verschillende varianten zijn waaruit u kunt kiezen tijdens het bouwen.

Wilt u houten kozijnen, of juist kozijnen van aluminium of kunststof?

Kunststof en aluminium zijn onderhoudsvrij en duurzaam, maar minder karakteristiek en bewerkbaar dan hout. En dan het glazen gedeelte van de erker, er bestaan tegenwoordig ook diverse soorten glas waaruit u kunt kiezen. Hoe beter uw glas, hoe minder warmteverlies en hoe meer u bespaart op energiekosten. Het kiezen van de materialen is dus een keuze voor de lange termijn, met het oog op duurzaamheid en energiebesparing.

Afwerking en inrichten zelf doen?

Het afwerken van een erker is zeker geen klus voor elke doe-het-zelver. Het is een ingewikkelde klus waarbij u te maken krijgt met diverse bouwtechnieken. Wat deze klus extra lastig maakt is dat er in de diepte gebouwd wordt en u heeft te maken met veel glas. Het is daarom ook aan te raden om een vakman in te schakelen als u erover denkt om een uitbouw te bouwen en afwerken. Een vakman heeft verstand van zowel metselen als kozijnen plaatsen. Combineer dat nog eens met de kennis en ervaring van dakdekken. De specialist zorgt er zo voor dat de erker jaren meekan.

De inrichting van de erker is uiteraard geheel aan uzelf. Er zijn talloze creatieve manieren om een erker in te richten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, kunt u ervoor kiezen om een bureau in de ruimte te zetten. Door de glazen voorkant komt er veel licht naar binnen en dit geeft een mooie en ruimtelijke werkplek. Een andere populaire optie is het maken van een bankje in de vensterbank. Dit is een goede leesplek of zithoek die net even anders is dan u misschien gewend bent.

Als u een glazen uitbouw aan de keuken heeft laten bouwen, is het een leuk idee om de eettafel is het verlengde van de erker te plaatsen. Deze keuze zorgt voor symmetrie in de eetkamer en geeft een gelijke verdeling van daglicht over de tafel. Kijk zeker even rond op internet voor inspiratie voordat u begint aan de inrichting.

erker plaatsen

Gratis offertes aanvragen

Wilt u ook een mooie erker laten plaatsen voor meer licht in uw woning? Of wilt u graag wat meer ruimte in uw woonkamer? U hebt de keuze uit allerlei mogelijkheden, stijlen en afwerkingen. Het is verstandig om een ervaren aannemer in te schakelen voor het bouwen van een erker. U bent verzekerd van een hoogwaardige kwaliteit en krijgt bovendien deskundig advies over uw opties.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Wilt u weten het bouwen van een erker een optie is voor uw woning? Heeft u een vraag over de verschillende modellen die u kunt laten aanbouwen? Of wilt u de kosten voor een model met kunststof kozijnen laten berekenen? Geef dan vandaag nog uw wensen door via de offertepagina. U ontvangt een aantal scherp geprijsde offertes. Vergelijk deze aanbiedingen en kies zo eenvoudig en snel de beste aannemer uit voor uw erkerbouw.

Gratis offertes vergelijken

Hoe werkt het?

Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren aannemers. Wij selecteren de bouwbedrijven uit ons netwerk op kwaliteit en prijs. Uw uitbouw of serre wordt dus professioneel geplaatst, tegen een scherp tarief. Door ons grote netwerk is er altijd een vakman bij u in de buurt.

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren vakmannen uit uw regio. Door de verschillende offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de totaalprijs. Kiest u voor de aannemer met de beste prijs of voor het bouwbedrijf dat het snelst kan beginnen? Aan u de keus.