Uitbouw laten bouwen?

Bespaar op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

kosten uitbouw

Kosten uitbouw

Te weinig ruimte in huis? Laat dan een uitbouw realiseren! Met een houten of kunststof uitbouw heeft u eindelijk ruimte voor die grote leefkeuken, een speelkamer voor de kinderen of een bijkeuken voor uw wasmachine en droger.

Met de realisatie van een uitbouw vergroot u uw woongemak enorm!

Op deze pagina leest u meer over de gemiddelde kosten van een uitbouw bij uw woning. U leest hoe u de kosten voor een uitbouw kunt berekenen en hoeveel extra opties ongeveer kosten. Bent u geïnteresseerd in een uitbouw? Betaal niet te veel!

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Vergelijk offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Navigeer op deze pagina direct naar:

Wat kost een uitbouw?

Een uitbouw van 1 meter diep kost gemiddeld €15.000,- tot €18.000,-. De totale prijs is afhankelijk van de diepte. Wilt u liever een uitbouw van 2 meter diep, houd dan rekening met een gemiddelde prijs van €16.000,- tot €19.000,-. Een uitbouw van 1 tot 2 meter is voldoende om de leefruimte flink te vergroten.

Wilt u een extra kamer realiseren? Dan heeft u meer ruimte nodig. Voor een diepte van ongeveer 5 meter betaalt u rond de €25.000,- tot €30.000,-. Houd er rekening mee dat deze prijzen een indicatie zijn: vraag voor een exacte prijsindicatie gratis offertes aan!

Kosten uitbouw woning

Diepte Gemiddelde kosten*
1 meter €15.000,- tot €18.000,-
2 meter €16.000,- tot €19.000,-
3 meter €17.000,- tot €24.000,-
4 meter €19.000,- tot €26.000,-
5 meter €25.000,- tot €30.000,-
6 meter €29.000,- tot €35.000,-
7 meter €31.000,- tot €37.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. plaatsen en btw. Vraag altijd gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Wat kost een uitbouw van 2 meter?

Vraag direct gratis offertes aan voor exacte prijzen!

Gratis offertes ontvangen

Kosten uitbouw berekenen

Wilt u een uitbouw realiseren? In de tabel hieronder leest u hoe u de kosten van de uitbouw moet berekenen. Bij het berekenen houdt het bouwbedrijf rekening met een gemiddelde prijs per m³ of een gemiddelde prijs per m².

Wat kost een uitbouw?

De gemiddelde kosten voor een uitbouw per m² liggen rond de €1.400,- tot €2.500,-. Een uitbouw van 9 m² kost dan ongeveer €17.000,- tot €18.500,-. Voor 15 m² ligt de prijs rond de €19.500,- tot €23.000,-.

Wat als het bouwbedrijf een vaste prijs per m³ hanteert?

De gemiddelde kosten voor een uitbouw per m³ liggen rond de €500,- tot €900,-. Voor 10 m³ extra betaalt u dan gemiddeld €5.000,- tot €9.000,-.

Kosten uitbouw per m²

Breedte x diepte Aantal m² Gemiddelde prijs*
2 meter x 3 meter 6 €14.000 tot €16.000,-
3 meter x 2 meter 9 €17.000,- tot €18.500,-
4 meter x 3 meter 12 €19.000,- tot €21.000,-
5 meter x 3 meter 15 €19.500,- tot €23.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag altijd gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Kosten uitbouw per m³

Aantal m³ Gemiddelde prijzen*
1 €500,- tot €900,-
10 €5.000,- tot €9000,-
18 (2 meter x 3 meter) €14.000 tot €16.000,-
27 (3 meter x 2 meter) €17.000,- tot €18.500,-
36 (4 meter x 3 meter) €19.000,- tot €21.000,-
45 (5 meter x 3 meter) €19.500,- tot €23.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag altijd gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs voor een uitbouw?

De kosten voor een uitbouw aan uw woning zijn afhankelijk van verschillende factoren. Wist u bijvoorbeeld dat de arbeidskosten per aannemer verschillen? Door te kiezen voor de aannemer met de scherpste prijs bespaart u tot wel 40%. Daarnaast hebben de keuzes voor het materiaal, de isolatie en de beglazing ook een flinke invloed op de totale prijs.

De prijs is afhankelijk van:

 • Arbeidskosten: deze verschillen per bouwbedrijf
 • Materiaalkosten: hier heeft u zelf invloed op met de keuze voor hout of kunststof
 • Elektriciteit: wilt u elektriciteit aanleggen, of is dit niet nodig?
 • Isolatie: als u de uitbouw wilt isoleren zitten hier extra kosten aan verbonden
 • Beglazing: kiest u HR+++ beglazing, dan bent u duurder uit dan bij standaard isolatieglas.
 • Kozijnen: het materiaal van de kozijnen is ook van invloed op de totale prijs

uitbouw kosten aannemer

Montagekosten

De arbeids- of montagekosten spelen een grote rol in het bepalen van de prijs. Elke aannemer bepaalt zijn eigen tarief. Hierdoor verschillen de kosten per aannemer enorm. Wilt u de uitbouw volledig laten afwerken of isoleren? Dan lopen de montagekosten flink op. Door de afwerking zelf te doen bespaart u op de montagekosten.

Traditioneel of prefab?

Bij de aankoop van een uitbouw heeft u de keuze uit een traditionele of prefab uitbouw. Een prefab uitbouw wordt in een fabriek opgebouwd en in één keer geplaatst. Traditionele uitbouw wordt juist ter plaatse opgebouwd. Omdat een traditionele uitbouw meer tijd vraagt, is de prijs hiervan ook een stuk hoger. Wilt u goedkoop uitbouwen? In dat geval is een prefab constructie de beste keuze.

Fundering

Het leggen van de fundering is een groot deel van de prijs. Toch is het belangrijk om deze stap niet over te slaan. De fundering is namelijk ook een belangrijk onderdeel van de uitbouw. Dit zorgt voor stevigheid en voorkomt verzakkingen in de toekomst.

Uiteindelijk zorgt een goede fundering voor een langere levensduur. Er zijn verschillende manieren om een fundering te realiseren, in het geval van een uitbouw is een fundering van beton of heipalen de beste keuze.

Afwerking

Voordat u met veel plezier gebruik kunt maken van uw uitbouw, moet u deze volledig afwerken. Maar wat verstaan we onder de afwerking, en wat voor invloed heeft dit op de totale kosten van een uitbouw bij uw woning?

Denk bij de afwerking van uw uitbouw aan:

 • buiten schilderen;
 • binnen schilderen of behangen;
 • het aanleggen van elektra;
 • vloeren leggen.

Als u al deze werkzaamheden uitbesteedt, dan heeft dit natuurlijk een groot effect op de totaalprijs. Door zelf de afwerking uit te voeren, kunt u zo goedkoop mogelijk uitbouwen en tegelijkertijd profiteren van de beste kwaliteit.

Vakman gezocht voor het uitbouwen van uw huis?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totale kosten!

Gratis offertes vergelijken

Dak

De gemiddelde kosten voor dakbedekking voor een plat dak liggen tussen de €40,- en €60,- per m². Deze prijs is natuurlijk afhankelijk van de gekozen dakbedekking. Bitumen is de goedkoopste mogelijkheid, dit kost gemiddeld €40,- per m² en gaat ongeveer 30 jaar mee.

Zijn er nog andere mogelijkheden?

Jazeker: EPDM kost ongeveer €50,- per m², net als pvc-dakbedekking. Een groendak is de grootste investering: dit kost gemiddeld €60,- per m², exclusief ondergrond.

wat kost een uitbouw

Overige uitbouw kosten

Wilt u uw uitbouw uitrusten met luxe extra’s zoals een grote schuifpui, zonwering of rolluiken? De kosten lopen dan verder op.

Een schuifpui of openslaande deuren kost ongeveer €700,- tot €2.200,- extra, afhankelijk van de afmetingen en het materiaal. Voor kwalitatieve rolluiken betaalt u gemiddeld €90,- tot €900,- per meter en een knikarmscherm laat u plaatsen vanaf gemiddeld €650,- tot €1.000,-.

Komen er geen ramen in uw uitbouw, kies dan ventilatierooster. Hiermee voorkomt u veel vochtproblemen: dit kost gemiddeld €40,- per meter.

Prijstabel extra opties

Optie Gemiddelde prijs* Bijzonderheden
Schilderwerk buiten €35,- tot €40,- per m²
Schilderwerk binnen €30,- tot €35,- per m²
Elektra aanleggen €300,- tot €450,-
HR++-ramen €135,- per m²
incl. montage
Ventilatieroosters €40,- per strekkende meter
incl. montage
Schuifpui of openslaande deuren €700,- tot €2.200,-
Zonwering screens €150,- tot €270,- 1 tot 3 meter breed
excl. montage
Zonwering knikarmscherm €650,- tot €1.000,- 4 tot 5 meter breed
excl. montage
Rolluiken €90,- tot €900,- per meter

*Dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Vraag gratis offertes aan voor de exacte prijzen.

Heb ik een vergunning nodig?

In sommige gevallen is het mogelijk om een uitbouw vergunningsvrij te bouwen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de uitbouw aan de achterzijde van het huis is, en maximaal 4 meter diep is.

In de meeste gevallen is een vergunning wel noodzakelijk. Hoeveel een vergunning kost, verschilt per gemeente. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €500,- tot €1.000,-. Bij deze prijs zit het opstellen van bouwtekeningen inbegrepen.

Weet u niet zeker of u een vergunning moet aanvragen? Dit controleert u gemakkelijk op omgevingsloket.nl.

Besparen op kosten uitbouw

Een uitbouw is een flinke investering. Maar vergeet niet dat het ook de woningwaarde verhoogt! Het is dus belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te profiteren van kwaliteit tegen de scherpste prijzen. Laat de uitbouw bijvoorbeeld casco opleveren en werk het zelf af. Of verdiep u eens in de regels omtrent vergunningsvrij bouwen om de kosten voor een vergunning te besparen.

Besparen op uw nieuwe uitbouw? Zo doet u dat:

 • Laat de uitbouw casco opleveren.
 • Kies een uitbouw die u vergunningsvrij mag plaatsen.
 • Besteed het isoleren en schilderen uit aan een vakman voor een korting op het btw-tarief. Lees meer op belastingdienst.nl.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers en bespaar tot 40%

uitbouw prijs

Bespaar op de kosten!

Bent u toe aan extra leefruimte in huis? Laat een uitbouw realiseren! Goed voor uw woongenot én de woningwaarde: een uitbouw is dus een hele waardevolle investering! Laat de uitbouw bouwen door een ervaren aannemer zodat je verzekerd bent van kwaliteit.

Besparen op een uitbouw? Dat kan!

Wist u dat de prijzen per aannemer verschillen? Vergelijk de prijsopgaven van meerdere specialisten bij u in de buurt en kies de vakman met het beste aanbod. Op deze manier bespaart u al snel tot wel 40% op de totaalprijs! Het vergelijken van offertes is gratis en u zit helemaal nergens aan vast. Vraag daarom vandaag nog offertes aan! Start hier uw gratis offerteaanvraag.

Gratis offertes vergelijken

Hoe werkt het?

Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren aannemers. Wij selecteren de bouwbedrijven uit ons netwerk op kwaliteit en prijs. Uw uitbouw of serre wordt dus professioneel geplaatst, tegen een scherp tarief. Door ons grote netwerk is er altijd een vakman bij u in de buurt.

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren vakmannen uit uw regio. Door de verschillende offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de totaalprijs. Kiest u voor de aannemer met de beste prijs of voor het bouwbedrijf dat het snelst kan beginnen? Aan u de keus.