Uw woning uitbouwen?

Vind de beste vakman voor uw uitbouw!

Gratis offertes vergelijken

uitbouw woning

Uitbouw woning

Heeft u te weinig ruimte in de keuken? Of is de woonkamer door een groeiend gezin inmiddels te klein geworden? Wellicht zat u al aan een verhuizing te denken. Verhuizen is niet uw enige optie, u zou namelijk ook een uitbouw kunnen laten plaatsen om uw woning te vergroten. Een uitbouw is goedkoper dan een verhuizing en zorgt voor meer woonruimte. Uitbouwen houdt in dat u de huidige ruimtes in uw woning vergroot door er een stuk aan vast te bouwen. Niet alleen heeft u nu meer leefruimte, maar gaat de waarde van uw huis ook omhoog. Besparen op de kosten? Geen probleem!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt vervolgens een aantal gratis offertes met scherpe prijzen van meerdere aannemers bij u in de buurt. U zult maximaal 4 offertes teruggestuurd krijgen waarna u een vergelijking in prijs en kwaliteit kunt maken. Doordat u een vergelijking kunt maken tussen aannemers, kiest u altijd voor de beste deal voor uw klus!

Navigeer op deze pagina naar:

Wat is een uitbouw?

Een uitbouw is het vergoten van een bestaande ruimte. Het is ook mogelijk om een bestaande ruimte te onderbreken of om een doorgang te vergoten of te verkleinen. Omdat de huidige ruimte wordt vergoot is het van belang dat de woning in een goede staat is. Vraag daarom altijd eerst bouwtechnisch advies aan voordat u begint met bouwen. Een specialist voert de nodige tests uit, voordat een uitbouw gerealiseerd kan worden.

Het grote verschil tussen een aanbouw en een uitbouw is dat bij een aanbouw het huidige pand blijft staan. Bij een uitbouw worden muren doorbroken waardoor de kamer ruimer oogt en er voor het gevoel meer leefruimte gecreëerd wordt. Net zoals bij een aanbouw, kan ook een uitbouw geprefabriceerd worden in een fabriek. Zo’n prefab model is goedkoper dan maatwerk en heeft dezelfde kwaliteit. Als u specifieke wensen heeft, is maatwerk een geschiktere oplossing.

Met wat voor soort materiaal uitbouwen?

Een uitbouw kan gebouwd worden met verschillende materialen. De meest voorkomende soorten zijn hout of bakstenen, maar u kunt ook kiezen voor aluminium, kunststof of glas. Een houten uitbouw geeft een authentieke uitstraling, is goedkoop maar heeft wel onderhoud nodig.

Kunststof en aluminium daarentegen hebben weinig onderhoud nodig. Aluminium ziet er strak en modern uit waar kunststof weer heel duurzaam is.

Een glazen uitbouw geeft niet alleen veel licht, maar ziet er ook modern uit. Houd bij de glazen uitbouw rekening met extra onderhoud, denkt u hierbij aan ramen die gemakkelijk vies worden.

Als u wilt verbouwen is het verstandig om te denken op de lange termijn. U wilt natuurlijk materialen gebruiken die lang meegaan en duurzaam zijn. Er zijn ook een aantal zaken waarop niet bezuinigd kan worden, zoals de fundering, isolatie en dakbedekking. Wanneer deze van een hoogwaardige kwaliteit zijn, heeft u op de lange termijn minder last van onverwachte kosten door schade of hoge stookkosten.

woning uitbouwen

Wel of geen vergunning nodig?

Net zoals bij een aanbouw, verschillen de regels voor vergunningsvrij bouwen per gemeente ook voor een uitbouw. Elke gemeente heeft andere breedte- en diepte afmetingen die zijn hanteren voor het aanvragen van een vergunning. Informeer dus altijd eerst bij uw eigen gemeente voordat u begint met uitbouwen. Er zitten heel veel voorwaarden aan vergunningsvrij bouwen, zorg dat u deze meeneemt in uw bouwtekening.

Verder is het handig om rekening te houden met uw buren. Zij hebben namelijk het recht om een bezwaar in te dienen tegen uw bouwplannen. Zelf met een omgevingsvergunning, kunnen uw buren ervoor zorgen dat de bouw niet doorgaat. Via het Omgevingsloket kunt u checken of er een omgevingsvergunning nodig is.

Wat kost een uitbouw?

De kosten voor een uitbouw kunt u berekenen aan de hand van verschillende factoren. Het soort uitbouw dat u kiest bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Verder speelt natuurlijk het formaat van de uitbouw een rol in de kostprijs. Ook hebben de materiaalkeuze, fundering, isolatie en afwerkingsniveau invloed op de totale kostprijs van uw uitbouw. U moet niet vergeten dat het uitbouwen van uw woning een investering is; de waarde van uw woning gaat omhoog.

Om u een idee te geven van de kosten, vindt u in de tabel hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten inclusief BTW en plaatsing per meter in de diepte.

Diepte Gemiddelde kosten (inclusief btw en plaatsing)
1 meter €15.000,- tot €18.000,-
2 meter €16.000,- tot €19.000,-
3 meter €17.000,- tot €24.000,-
4 meter €19.000,- tot €26.000,-
5 meter €25.000,- tot €30.000,-
6 meter €29.000,- tot €35.000,-
7 meter €31.000,- tot €37.000,-

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten zorgen voor de uitbouw van uw keuken of woonkamer!

Gratis offertes vergelijken

Woonkamer uitbouwen

Een veelvoorkomende vorm van uitbouwen in een woning, is het vergoten van de woonkamer. Gezinnen groeien en mensen willen dat hun huis met hen meegroeit. Een simpele oplossing van dit probleem kan het uitbouwen van de woonkamer zijn. Door bijvoorbeeld het zitgedeelte te vergoten, maakt u meer ruimte voor een eethoek. Bij jonge gezinnen is het populair om de woonkamer zo uit te breiden dat er een aparte speelhoek ontstaat waar de kinderen kunnen spelen en hun speelgoed kunnen bewaren.

Wat men tegenwoordig veel doet is het uitbouwen combineren met een schuifpui of openslaande deuren. Hierdoor krijgt u vanuit de woonkamer een directe doorgang naar de tuin en komt er ook nog eens meer licht naar binnen.

Keuken uitbouw: meer woonplezier!

Een andere populaire mogelijkheid tot uitbouwen is het vergoten van de keuken. Dit gebeurt voornamelijk bij oudere keukens, die maar één wand werkruimte betreffen. Door de keuken te vergroten creëert u niet alleen meer werkruimte, maar ook meer comfort. De keuken hoeft niet alleen maar tegen de wand te staan, maar kan ook los voorkomen als kookeiland in een grote keuken.

Een andere reden voor het uitbouwen van uw keuken kan zijn dat u een keuken wilt creëren waar meer geleefd wordt. Door de keuken te vergoten is er misschien ruimte voor een eethoek. Hierdoor kunt u, terwijl u kookt, nog steeds contact hebben met uw familie of gasten aan de eettafel.

erker uitbouw

3 redenen om een erker uitbouw te plaatsen

Een specifieke vorm van uitbouwen is het plaatsen van een erker. Een erker is een uitbreiding van een ruimte, die buiten de gevel van het huis uitsteekt maar wel in een open verbinding staat met de rest van de kamer. Mensen plaatsen een glazen erker om bijvoorbeeld de eethoek beter uit te laten komen of de leeshoek lichter te maken. Wellicht niet de eerste optie waar u aan denkt bij een uitbouw maar zeker de moeite waard vanwege de volgende redenen:

  • U creëert meer woonruimte voor relatief weinig geld.
  • Het geeft uw woning een opvallend uiterlijk (in het bijzonder bij rijtjeshuizen).
  • U krijgt meer lichtinval waardoor de ruimte groter lijkt.

woonkamer uitbouwen

Geniet van uw tuin met een veranda of serre

Een vorm van uitbouwen die meer gericht is op buiten, is het bouwen van een veranda of een glazen serre. Een (prefab) serre is een ruimte die geheel van glas gemaakt is, waardoor u veel daglicht binnen krijgt. Deze ruimte wordt verwarmd door de warmte van de zon die via het glas binnenkomt. Men neemt vaak een serre om toch het buitengevoel te krijgen en tegelijkertijd te genieten van de gemakken van binnen.

Een veranda is een uitbreiding van het huis, maar deze is gedeeltelijk of geheel open. Een veranda is een overkapping, die qua uitstraling enorm kan verschillen. Er kan gekozen worden voor een houten veranda met klimop, of juist een moderne, aluminium veranda met een glazen dak.

Verhoog uw dak met een dakopbouw

Wanneer u wel meer woonruimte wil, maar geen ruimte heeft om uit te bouwen, kunt u ervoor kiezen om de hoogte in te bouwen met een dakopbouw. Een dakopbouw kan alleen worden geplaatst op een plat dak en kan ruimte bieden voor één of meerdere kamers.

U kunt ook een dakterras of balkon laten plaatsen. Tevens stijgt de waarde van u woning door de plaatsing van een dakopbouw. Een dakopbouw is dus niet hetzelfde als een dakkapel, want deze wordt op een schuin dak geplaatst. Er kan wel een dakopbouw op een schuin dak geplaats worden, maar dit is dan een nokverhoging. Dit kan niet op een plat dat, omdat een plat dak immers geen nok heeft.

uitbouw kosten

Gratis offertes aanvragen

Bent u van plan om een uitbouw te laten bouwen aan uw woning? Een goede keuze! Vergroot uw woonoppervlak, verhoog de waarde van uw woning en geniet van meer wooncomfort. Bent u benieuwd wat de uitbouwmogelijkheden zijn voor uw woning? Heeft u een vraag over het berekenen van de kosten? Of is het verschil tussen een houten veranda en een luxe veranda nog steeds niet helemaal duidelijk? Geef uw wensen door via de offertepagina.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Door het offerteformulier in te vullen, ontvangt u een aantal gratis en vrijblijvende offertes van aannemers uit de regio. Maak een vergelijking tussen de verschillende aannemers en kies eenvoudig de beste specialist voor uw uitbouw. Door het vergelijken van de offertes kunt u tot maar liefst 40% besparen op uw uitbouw!

Gratis offertes vergelijken

Hoe werkt het?

Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren aannemers. Wij selecteren de bouwbedrijven uit ons netwerk op kwaliteit en prijs. Uw uitbouw of serre wordt dus professioneel geplaatst, tegen een scherp tarief. Door ons grote netwerk is er altijd een vakman bij u in de buurt.

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren vakmannen uit uw regio. Door de verschillende offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de totaalprijs. Kiest u voor de aannemer met de beste prijs of voor het bouwbedrijf dat het snelst kan beginnen? Aan u de keus.