Besparen op de kosten van een MJOP?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

MJOP: meerjarenonderhoudsplan

Met een MJOP, een meerjarenonderhoudsplan, krijgt u inzicht in het verwachte onderhoud en herstelwerk aan de woningen binnen uw VvE. Hiermee weet u precies welk bedrag de leden van de VvE maandelijks opzij moeten zetten en voorkomt u grote financiële problemen! Op zoek naar een expert om u hierbij te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt na de aanvraag zo snel mogelijk gratis offertes van specialisten in uw regio. Vergelijk de verschillende aanbiedingen en bespaar tot wel 40%!

Op deze pagina gaan we in op een meerjarenonderhoudsplan: voor wie is een MJOP precies en wat zijn de voordelen hiervan? Ook vindt u handige kosteninformatie en leest u of het opstellen van een plan verplicht is of niet.

Wat is een meerjarenonderhoudsplan?

Een meerjarenonderhoudsplan is een document waarin u groot onderhoud voor uw VvE in kaart brengt. In het MJOP staat vermeld welk groot onderhoud wordt verwacht aan welke bouwonderdelen én wat dit gaat kosten.

Waarom is een MJOP nodig?

Als u weet welk onderhoud u te wachten staat, is het mogelijk om een buffer op te bouwen voor onverwachte gebeurtenissen: bijvoorbeeld beschadigingen die tijdens een storm ontstaan. Daarnaast heeft u een duidelijk inzicht in de bedragen die de VvE elke maand moet reserveren voor standaard onderhoud.

meerjarenonderhoudsplan

De grootste voordelen van een MJOP

 • Een MJOP is een overzicht van al het noodzakelijke onderhoud op de korte en de lange termijn.
 • U krijgt inzicht in wat de VvE elke maandelijks apart moet houden voor regulier onderhoud.
 • Het is mogelijk een buffer op te bouwen voor onverwachte gebeurtenissen.

Geen MJOP: wat is het gevolg?

Het voordeel van het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan is dat er een begroting gemaakt wordt voor de verwachte kostten. Als u hier geen overzicht van heeft, dan heeft u last minute een flinke rekening voor het uit te voeren onderhoud. Dit kan mogelijk financiële problemen veroorzaken. Daarnaast bestaat er het risico dat er zonder een goed uitgedachte planning onenigheid ontstaat in de VvE. Daarom wordt altijd aangeraden om een plan op te stellen.

Wat kost een MJOP?

Hoe groter de VvE en het aantal woningen, des te hoger de kosten voor het opstellen van een meerjarenondshoudsplan. Bij een relatief kleine VvE tot 5 woningen liggen de gemiddelde kosten rond de €750,-. Dit bedrag neemt toe naarmate het aantal woningen toeneemt. Een plan voor 6 tot 10 woningen kost gemiddeld €985,- en bij een grote VvE van 61 tot 80 woningen liggen de kosten rond de €1.970,-.

Houd er wel rekening mee dat de kosten verschillen per specialist. Een MJOP moet opgesteld worden door een deskundige, externe partij. Is dit niet het geval, dan raden we aan te kijken naar een andere partij die voor u een plan kan opstellen.

Kosten meerjarenonderhoudsplan 2024

Aantal woningen Gemiddelde kosten (inclusief btw)*
1-5 €750,-
6-10 €985,-
11-20 €1.253,-
21-40 €1.490,-
41-60 €1.685,-
61-80 €1.970,-
81-100 €2.158,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per aanbieder. Exacte prijzen weten? Vraag gratis offertes aan!

Besparen op de kosten van een MJOP?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

MJOP voor VvE: waar wordt het voor gebruikt?

  Een VvE bestaat uit eigenaren van meerdere woningen. Het groot onderhoud wordt vaak gelijktijdig uitgevoerd en kan daarom voor grote kosten zorgen. Het gaat hierbij om groot onderhoud zoals:

 • Gevelonderhoud
 • Schoonmaken of schilderen van de dakgoten
 • Onderhoud aan het dak
 • Onderhoud aan de kozijnen
 • Onderhoud aan de buitendeuren
 • Onderhoud aan elektra
 • Natuurlijk verschilt het exacte onderhoud per VvE en type woning. Een appartementencomplex zal ander onderhoud nodig hebben dan een serie stadswoningen. Met een MJOP is het mogelijk om de kosten te begroten en zo de maandelijkse kosten voor alle leden samen te stellen.

De onderdelen van een meerjarenonderhoudsplan

Een meerjarenonderhoudsplan bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Het bouwdeel: in het plan worden de verschillende bouwdelen voor het onderhoud gespecificeerd bijgehouden. Dit zijn de verschillende onderdelen aan het huis die regelmatig onderhoud nodig hebben. Voorbeelden zijn het dak, de gevel, de kozijnen en de deuren.
 • Achterstallig onderhoud: voor het opstellen van de MJOP voeren de experts eerst een nulmeting uit. Hieruit blijkt voor welk bouwdeel of er op dit moment noodzakelijk onderhoud nodig is.
 • Periodiek onderhoud: dit deel omschrijft welk periodiek onderhoud nodig is in de komende jaren om de appartementen of woningen in goede conditie te houden. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk aan de kozijnen.
 • Tijdsspanne: in het plan wordt ook omschreven op welk punt een specifiek bouwdeel aan vervanging toe is. Er wordt hierbij gekeken naar de gemiddelde levensduur van de materialen.
 • Kosten: uiteraard volgt daarna ook de kostenverwachting. Hier staat wat de verwachte kosten gaan zijn voor het onderhoud, vervangen of groot herstel van de verschillende bouwonderdelen.

meerjarenonderhoudsplan kosten

Groen meerjarenonderhoudsplan

Sommige VvE’s combineren het meerjarenonderhoudsplan met een groen MJOP. Dit is een plan voor het verduurzamen van de appartementen of woningen, bijvoorbeeld met het plaatsen van zonnepanelen, de installatie van een warmtepomp of het verbeteren van de isolatie. Met dit plan heeft u een duidelijk overzicht wat de verduurzaming van de woningen gaat kosten en welk bedrag de bewoners hiervoor moeten betalen.

Meerjarenonderhoudsplan laten opstellen: waarop letten?

  Niet iedereen kan een MJOP opstellen: u wilt natuurlijk een duidelijk plan waarin geen ruimte is voor andere vragen. Daarom is het bij de keuze voor de specialist belangrijk om op een aantal dingen te letten:

 • 1. Het opstellen van een MJOP is specialistisch werk. Laat dit altijd uitvoeren door een aannemer of bouwkundig inspecteur zonder betrokkenheid en ga niet zelf zomaar aan de slag met het opstellen van een plan.
 • 2. Een inspectie op locatie is noodzakelijk. Alleen dan kan er een goede inschatting gemaakt worden van de kwaliteit, levensduur en staat van de verschillende bouwonderdelen.
 • 3. Na het opstellen van de MJOP is het belangrijk om te controleren of alle bouwonderdelen inderdaad zijn meegenomen in de planning en er niets is vergeten. Grote investeringen in onderhoud die net buiten de planning vallen, zijn ook belangrijk om rekening mee te houden.

MJOP laten opstellen?

Vind snel een specialist bij u in de buurt en bespaar op de kosten!

Gratis offertes ontvangen

Is het opstellen van een MJOP verplicht?

Ja, voor een VvE is het opstellen van een MJOP verplicht. Bovendien is het voor een vereniging van eigenaren al sinds 2018 verplicht om ook elk jaar een bepaald minimum bedrag te reserveren voor onderhoud en herstel. Vormt u een VvE dan is het dus belangrijk om ook een MJOP op te laten stellen.

Besparen op de kosten van een MJOP? Gratis offertes!

Overweegt u een MJOP op te laten stellen voor uw VvE om onverwachte kosten te voorkomen? Twijfel dan niet en schakel een vakman in! Zo weet u zeker dat uw meerjarenonderhoudsplan snel en vakkundig wordt opgesteld.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van verschillende experts in uw regio. Vergelijk de prijzen van de verschillende specialisten en kies zo de vakman met het beste aanbod. U bespaart tot wel 40% op de totaalprijs en omdat de offerteaanvraag gratis en vrijblijvend is, zit u nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken

Hoe werkt het?

Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren inspecteurs. Wij selecteren de inspecteurs uit ons netwerk op kwaliteit en prijs. Uw bouwkundige keuring wordt dus vakkundig uitgevoerd tegen een scherpe prijs.

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren inspecteurs uit uw regio. Door de verschillende offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de totaalprijs. Kiest u voor de adviseur met de beste prijs of voor de inspecteur die het snelst kan beginnen? Aan u de keus.

Bouwkundige keuring

Meest bezochte pagina’s:

Amsterdam
Groningen
Almere
Apeldoorn
Assen
Breda
Delft
Dordrecht
Haarlem
Helmond
Utrecht
Nijmegen