Aanbouw aan huis?

Vind de beste vakman voor uw aanbouw!

Gratis offertes vergelijken

aanbouw plaatsen

Aanbouw aan huis

Wanneer u het idee heeft dat uw huidige woning niet ruim of groot genoeg meer is, kunt u nadenken over het laten plaatsen van een aanbouw. Hierdoor gaat de meerwaarde van uw huis omhoog en heeft u ook nog eens meer leefruimte. Een andere overweging is om een betere doorgang naar de tuin te creëren door openslaande deuren te plaatsen. Of u creëert meer werkruimte door een bijkeuken naast uw huidige keuken te plaatsen. Een aanbouw aan huis kan dus een betaalbaar alternatief zijn voor een verhuizing. Bent u benieuwd wat de mogelijkheden tot aanbouwen zijn voor uw huis, of wilt u weten wat de eventuele kosten zijn?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

U ontvangt een aantal gratis offertes om te vergelijken. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Kies ook voor de aannemer met de beste deal! Er is altijd een geschikte aannemer bij u in de buurt en deze offertedienst is vanzelfsprekend helemaal gratis. U zit dus nergens aan vast.

Navigeer naar:

Wat is een aanbouw?

Een aanbouw is een bouwwerk dat aan het bestaande pand wordt gebouwd. Het bestaande pand wordt dus niet uitgebreid, maar er wordt een compleet nieuwe constructie gerealiseerd tegen de gevel van het bestaande pand aan. Bij een uitbouw is een aannemer vaak afhankelijk van de staat waarin het huidige pand verkeert. Bij een aanbouw is dit niet het geval omdat de aanbouw een losstaand gebouw is. Een aanbouw is vaak volledig naar uw wensen te realiseren, daarom krijgt u precies datgene dat u wilt. Voorbeelden kunnen een garage, carport of serre zijn, welke allemaal ook een verbinding met het huis kunnen krijgen door middel van een deur. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld bij uw keuken of bijkeuken aan te bouwen, voor meer opslagruimte.

aanbouw kosten

Prefab of maatwerk?

Er bestaan twee mogelijkheden tot aanbouwen, namelijk een (gedeeltelijk) geprefabriceerde aanbouw of een aanbouw op maat. Een prefab is een model dat al voor de plaatsing in elkaar gezet wordt in een fabriek. Prefab modellen hebben standaard maten, maar kunnen verschillen in soorten, maten en kleur. Een voordeel van een prefab model is dat deze vrij snel en gemakkelijk geplaats kan worden wat arbeidskosten bespaart. Over het algemeen is een prefab goedkoper dan maatwerk, maar dit is niet in alle gevallen zo. Wanneer u specifieke wensen heeft voor uw huis, kunt u wellicht beter kijken naar maatwerk. Maatwerk kan precies op uw wensen worden afgesteld, wat bij een prefab vaak moeilijk is. Een actueel overzicht van de kosten vindt u in het overzicht hieronder. Over het algemeen is een prefab dus goedkoper, maar dit wil niet zeggen dat de kwaliteit slechter is van de kwaliteit van maatwerk.

Stijl Prefab Maatwerk
Normale aanbouw Van €17.500,- tot €21.500,- Van €19.000,- tot €23.000,-
Klassiek / modern aanbouw Van €18.500,- tot €22.500,- Van €21.000,- tot €25.000,-

Wat kost een aanbouw?

De kosten hangen af van de verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden. Allereerst heeft het formaat invloed op de kostprijs. Het formaat op zichzelf hangt weer af van het huis en de plaats van de aanbouw. U kunt er ongeveer vanuit gaan dat elke halve meter in de breedte ongeveer €1.000,- extra kost. In de breedte mag maximaal tussen 10 tot 12 meter gebouwd worden. Voor de diepte geldt dat elke halve meter ongeveer €1.250,- meer kosten kan berekenen. Een andere keuze die u moet overwegen is dus prefab of maatwerk, waarin een prefab constructie vaak goedkoper is dan maatwerk. Overige keuzes waar u rekening mee moet houden zijn deuren en ramen. Het soort afwerking heeft ook invloed op de kostprijs. Een moderne afwerking valt over het algemeen duurder uit dan een klassieke afwerking.

Prijstabel: aanbouw

Zoals hierboven al genoemd is, zijn er eindeloos veel mogelijkheden en keuzes die gemaakt moeten worden. Hierdoor kunnen de prijzen soms aanzienlijk verschillen. Om u toch een indicatie te geven van de kosten per vierkante meter, vindt u hieronder een prijstabel met daarin de richtprijs per vierkante meter. De richtprijzen zijn inclusief BTW, plaatsing etc. Hierin is een onderscheid gemaakt tussen een klassieke afwerking en een moderne afwerking, waarin een moderne afwerking duurder is dan een klassieke afwerking.

Afmetingen Prijzen*
4m2 (2×2 meter) €10.000,00
6m2 (3×2 meter) € 12.000,00
8m2 (4×2 meter) €16.000,00
10m2 (5×2 meter) €18.000,00
12m2 (6×2 meter) €20.000,00

* Richtprijzen zijn inclusief BTW, plaatsing etc.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust gratis offertes aan. De specialisten verwezenlijken uw ruime aanbouw!

Gratis offertes vergelijken

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

De regels omtrent de vergunning voor een aanbouw zijn versoepeld, waardoor u tegenwoordig tot een diepte van 4 meter vergunningsvrij mag bouwen. Aan het vergunningsvrij bouwen zitten wel enkele voorwaarden, namelijk:

  • Er mag maximaal 4 meter in de diepte gebouwd worden.
  • De hoogte van de aanbouwgrens is maximaal 5 meter.
  • De aanbouwgrens mag niet hoger zijn dan de woning.
  • Het totale oppervlak van het bouwdeel mag niet groter zijn dan 100 m2 (zolang 50% van de grond ongebouwd blijft).
  • Er moet aan de achterzijde van de woning gebouwd worden.
  • De woning moet geen monument zijn.
Belangrijk om te weten is dat de regels voor aanbouwvergunningen verschillen per gemeente. De bovenstaande voorwaarden hoeven dus niet voor elke gemeente te gelden. Informeer voordat u gaat bouwen altijd eerst bij uw gemeente of u een vergunning moet aanvragen of niet. Houd ook rekening met uw buren, want zij hebben het recht om bezwaar in te dienen tegen uw bouwplannen. Tevens handig: doe de vergunningcheck via het Omgevingsloket.

Fundering en materiaalsoort

Een goede fundering, is net zoals voor uw woning, essentieel voor een aanbouw. Anders heeft u kans dat het gebouw gaat verzakken of dat er scheuren in komen. De kosten van de fundering kunnen ongeveer verschillen tussen de €2.000,- en €4.000,- , afhankelijk van de afmeting en het type fundering waarvoor gekozen wordt. Ook zijn er verschillende materiaalsoorten waaruit u kunt kiezen voor uw aanbouw en elke materiaalsoort heeft zijn voordelen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor bakstenen. Belangrijk is dan wel dat u deze afstemt op de bakstenen van het huis, zodat het een geheel wordt. Financieel gezien is het wellicht interessanter om te kiezen voor houtskeletbouw, dit is voordeliger dan bakstenen en zorgt ook nog eens voor een karakteristieke uitstraling. Andere opties zijn een aanbouw van kunststof of aluminium. Beide materialen zijn licht, sterk en vereisen minder onderhoud dan bijvoorbeeld houtskeletbouw. Kunststof is weer goedkoper dan aluminium, maar aluminium geeft een bijzonder uiterlijk aan je aanbouw en is voorzien van dunne spanten waardoor er veel glas geplaats kan worden. U kunt ook kiezen voor een glazen aanbouw, dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een glazen serre.

Plat dak, schuin dak of lichtstraat?

Omdat een aanbouw geheel naar uw wensen gerealiseerd kan worden, zal het u niet verbazen dat u ook zelf de dakconstructie kan kiezen. De meeste aanbouwen hebben een plat dak, omdat dit vaak standaard bij de kostprijs zit inbegrepen. Als u toch een schuin dak zou willen, kunt u er van uit gaan dat de kostprijs omhoog gaat. De prijs van een dakconstructie hangt dus af van het soort dak dat u kiest. Verder heeft het soort materiaal dat u wilt gebruiken voor het dak invloed op de kosten. U kunt er ook voor kiezen om een lichtstraat in uw dak te plaatsen. Dit zorgt voor een bijzondere lichtinval en laat een ruimte snel ruimer lijken dan deze werkelijk is. Uiteraard zal het plaatsen van een lichtstraat de prijs van de aanbouw verhogen.

glazen aanbouw

De populariteit van een serre

U kunt er ook voor kiezen om een glazen serre te laten plaatsen. Een serre is een onverwarmde ruimte die enkel uit glas bestaat. Doordat de ruimte van glas gemaakt is, kan de zonnewarmte de ruimte verwarmen. De glazen serre is zo populair omdat hij meerdere functies kan hebben. Je kunt er bijvoorbeeld in de ochtend heerlijk ontbijten, waardoor je het idee hebt dat je buiten ontbijt maar wel het gemak en comfort hebt van binnen. Andere mensen nemen een serre omdat ze graag een aparte ruimte naast de woonkamer willen waar ze zich in alle rust kunnen terugtrekken. Bovendien geeft een serre, vanwege al het glaswerk, de woning een karakteristieke uitstraling.

De voordelen van een aanbouw carport of garage

Een aanbouw hoeft natuurlijk niet alleen een uitbreiding van uw woonkamer of keuken te zijn, maar kan ook een garage of carport betreffen. Wanneer u een breed erf heeft, maar geen garage of carport, kunt u ervoor kiezen deze te laten plaatsen. Een garage dient als bescherming van auto tegen vandalisme en noodweer, maar kan ook een klusruimte worden. De prijs van een garage aanbouw is afhankelijk van de afmeting, het soort deur en de keuze voor wel of geen verwarming. Wanneer uw budget wat beperkter is, maar u uw auto wel wilt beschermen tegen noodweer kunt u kiezen voor een carport. Afhankelijk van uw budget kunt u kiezen voor een eenvoudige carport met houten palen en golfplaten of een luxere carport.

aanbouw aan uw woning

Gratis offertes aanvragen

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden tot aanbouwen zijn voor u? Heeft u een vraag over het berekenen van de kosten? Of wilt u meer weten over het verschil tussen glazen aanbouw, houtskeletbouw en aluminium aanbouw? Vraag dan gratis offertes aan door het offerteformulier in te vullen! Schakel altijd een aannemer in voor het bouwen van een aanbouw. U geniet van hoogwaardige kwaliteit en een uitstekende service.

Zo kiest u altijd voor de aannemers met de beste deal!

Er is altijd een geschikte aannemer bij u in de buurt. Door gratis offertes te vergelijken weet u bovendien zeker dat u niet te veel betaalt voor uw aanbouw. U ontvangt na het invullen van het formulier snel een aantal scherp geprijsde offertes. Geheel zonder verplichtingen. U zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken

Hoe werkt het?

Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren aannemers. Wij selecteren de bouwbedrijven uit ons netwerk op kwaliteit en prijs. Uw uitbouw of serre wordt dus professioneel geplaatst, tegen een scherp tarief. Door ons grote netwerk is er altijd een vakman bij u in de buurt.

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren vakmannen uit uw regio. Door de verschillende offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de totaalprijs. Kiest u voor de aannemer met de beste prijs of voor het bouwbedrijf dat het snelst kan beginnen? Aan u de keus.