Woning uitbouwen in Den Bosch?

Vind de beste vakman voor uw uitbouw!

Gratis offertes

uitbouw in Den Bosch

Uitbouw Den Bosch

Steeds meer mensen laten een uitbouw op maat plaatsen. Waarom? Omdat u met een uitbouw meer ruimte in uw woning creëert! Dit heeft een positief effect op de waarde van het pand, ook als u in een moderne nieuwbouwwoning woont. Er zijn diverse mogelijkheden voor het uitbouwen van uw huis in Den Bosch: een verlenging van de woonkamer, keuken of het uitbreiden van de eerste verdieping.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kosten. Wilt u zoveel mogelijk besparen op de kosten voor uw nieuwe uitbouw? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende aannemers uit Den Bosch.

Start nu de offerteaanvraag!

Navigeer op deze pagina direct naar:

Wat is een uitbouw? | Mogelijkheden uitbouw | Kosten van uitbouw | Prefab of maatwerk? | Welke soort uitbouw? | Vergunning

Wat is een uitbouw precies?

Een uitbouw is eigenlijk een verlengstuk van uw woning. Heeft u een te kleine keuken en wilt u graag een leefkeuken realiseren? Of wenst u meer ruimte in de woonkamer zodat er voldoende speelruimte voor de kinderen is? Door de keuken of woonkamer uit te bouwen krijgt u een paar waardevolle extra vierkante meters, waarmee u het gevoel krijgt dat u in een grotere woning bent gaan wonen! Ook op de eerste verdieping is het mogelijk om uit te bouwen. Gebruik het dak van uw garage bijvoorbeeld voor de realisatie van extra slaapkamers! Een aannemer uit Den Bosch kan u informeren over de eindeloze mogelijkheden van het uitbouwen van uw woning.

woning uitbouwen in Den Bosch

Voordelen van een uitbouw

Woont u in een jaren 30 huis? Deze staan bekend om hun charmante uitstraling. Een nadeel van deze huizen zijn de kleine kamers. Zeker bij groeiende gezinnen blijken de kleine woonkamers en keukens niet groot genoeg. Met behulp van een uitbouw op maat realiseert u extra leefruimte zonder dat de uitstraling van het jaren 30 huis verloren gaat! Natuurlijk is het ook bij nieuwere woningen mogelijk om deze uit te breiden. Een uitbouw biedt de volgende voordelen:

 • U vergroot uw persoonlijke leefruimte.
 • U verhoogt de waarde van uw woning.
 • U profiteert van een groter woongenot.
 • Met een lichtstraat in de uitbouw profiteert u van extra lichtinval in uw hoekwoning.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden bij een uitbouw op maat zijn praktisch eindeloos. U kunt uw woning op zoveel verschillende manieren uitbouwen. De meeste mensen kiezen voor het verlengen van hun woonkamer of keuken. Maar wist u dat het uitbreiden van de bovenverdieping ook een mogelijkheid is? Als u een garage heeft dan kunt u extra kamers bovenop het dak realiseren. Hetzelfde geldt voor een eventuele aanbouw op de begane grond. Dit zijn in Den Bosch de meest voorkomende locaties voor het uitbouwen van uw woning:

 • Voor- of achterkant van de woning.
 • Op een plat dak.
 • Op uw aanbouw.
 • Op de garage

Aan welke kant van uw woning uitbouwen?

Wanneer u de kosten voor het aanvragen van een vergunning wilt besparen, dan is het verstandig om de uitbouw aan de achtergevel van het pand te plaatsen. Vaak is bouwen aan de achterzijde, mits u binnen de gestelde gevelrooilijnen blijft (voor de dakopbouw) vergunningsvrij toegestaan. Het bouwen aan de voorzijde en zijkant is soms mooier, maar brengt wel meer problemen en regelingen met zich mee. Het installeren van een erker aan de voorzijde of zijkant is bijvoorbeeld wel prettig, maar vormt in veel gevallen een afwijking van het bestemmingsplan. Het is dan noodzakelijk om ontheffing bij de gemeente in Den Bosch aan te vragen.

kosten van uitbouw

Wat kost een uitbouw?

De grootste vraag voor veel van onze klanten uit Den Bosch is wat de kosten zijn voor een uitbouw. Een exacte prijs kunnen wij niet geven zonder verdere informatie over de situatie, maar het is natuurlijk wel mogelijk om u een indicatie te geven van de prijzen die gemiddeld gelden voor een bepaalde uit- of aanbouw.

Kiest u voor een klein erkertje, dan ligt de prijs bijvoorbeeld gemiddeld rond de €10.000,- terwijl een balkon van drie meter al snel €24.000,- kost. Gaan we uit van een uitbouw van 2 meter (zoals een balkon, een klein dakterras of een kantoortje bij de woonkamer), dan is het nog de vraag welke breedte u kiest. Over het algemeen is een meter diepte duurder dan dezelfde afmeting in de breedte. Een uitbreiding van 200×300 centimeter kost gemiddeld €17.500,-, maar één van 200×1000 centimeter kent kosten rond de €20.000,-.

Kijk daarom altijd naar de verschillende factoren, en leg eventueel zelfs de offertes van diverse experts uit de regio naast elkaar neer om te besparen op de uiteindelijk investering.

Tabel: uitbouw kosten

DiepteGemiddelde kosten (inclusief btw en plaatsing)*
1 meter€15.000,- tot €18.000,-
2 meter€16.000,- tot €19.000,-
3 meter€17.000,- tot €24.000,-
4 meter€19.000,- tot €26.000,-
5 meter€25.000,- tot €30.000,-
6 meter€29.000,- tot €35.000,-
7 meter€31.000,- tot €37.000,-

*De gemiddelde kosten hangen af van diverse factoren, denk aan het materiaal van de kozijnen, het dak, de deuren, het bouwkundig werk en de beglazing.

Welke keuzes hebben invloed op de prijs?

Naast de keuze voor de afmeting, zijn er nog vele andere factoren die de kosten per m² voor een uitbouw beïnvloeden. Zo is het bijvoorbeeld van belang of u de uitbreiding aan de voorzijde of achterzijde van het pand uitvoert. Kies u voor de voorkant, dan is het waarschijnlijk dat hiervoor een vergunning noodzakelijk is. Het aanschaffen van een bouwvergunning kost meestal zo’n 4% van de uiteindelijke bouwsom.

Een andere factor is het soort afwerking dat u kiest: hoe meer taken u overlaat aan de vakman uit Den Bosch, hoe hoger de eindprijs. Tot slot is het materiaal dat u gebruik van invloed op de totaalprijs. Kunststof is bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper dan steen, en standaard dubbel glas goedkoper dan HR++ isolatieglas, zeker in grotere hoeveelheden. De kosten worden onder andere beïnvloed door de volgende factoren:

 • De locatie van de uitbouw: de voorzijde, achterzijde of zijkant van het huis.
 • De mogelijke vergunning die u moet aanvragen.
 • Het materiaal dat u gebruikt: glas, hout of staal.
 • Het formaat van de gewenste uitbreiding.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten verwezenlijken uw serre of uitbouw!

Gratis offertes aanvragen

Woning uitbouwen, het proces uitgelegd

Het uitbouwen van uw woning in Den Bosch verloopt aan de hand van verschillende fases. De eerste fase is de ontwerpfase. Hierin stelt de aannemer een ontwerp samen dat volledig naar uw wensen is. Als deze akkoord is volgt een eventuele vergunningsaanvraag, waarna de bouwers eindelijk van start gaan. Bij een prefab uitbouw nemen de werkzaamheden ongeveer een week in beslag maar bij een uitbouw op maat kost de bouw meerdere weken. De bouwers plaatsen eerst de fundering, breken dan de bestaande muur af en bouwen tot slot de nieuwe gevel op. Hierna volgt de buiten- en binnenafwerking. Afhankelijk van uw afspraken met de aannemer bent u hier zelf verantwoordelijk voor.

keuken en woonkamer uitbouwen Den Bosch

Prefab of maatwerk?

Als u uw leefruimte wilt uitbreiden, dan heeft u doorgaans de keuze tussen prefab of maatwerk. Prefab houdt in dat de uitbouw vooraf gefabriceerd is. Deze wordt in z’n geheel bij u geleverd, waarna de vakmannen deze in ongeveer een week plaatsen. Het voordeel van prefab is dat de werkzaamheden minder tijd in beslag nemen. Daarnaast is prefab een goedkope keuze! Wilt u echter meer inspraak in het uiterlijk van de uitbouw, dan is een uitbouw op maat de beste optie. Bij maatwerk bent u van a tot z betrokken bij het project: u bepaalt welke materialen gebruikt worden en in welke stijl u de uitbouw laat bouwen. Zo sluit het perfect aan op de stijl van uw woning in Den Bosch.

Alles over de uitbouw van uw huis: veelgemaakte fouten

Waar u de uitbouw nu ook plaatst, aan de voorzijde, achterzijde of zijkant van het woonhuis, de kans op het maken van bouwfouten is aanzienlijk. Eén van de meest voorkomende problemen is de keus voor tweedehands of goedkope materialen. Een uitbouw is over het algemeen gericht op functionering op de lange termijn, wat betekent dat u moet kiezen voor stevige producten, en een grondige fundering. Gebrekkige materialen leiden al snel tot de verzakking van de ondergrond, en daarmee tot scheuren in de muren. Ook logistieke fouten worden veelvuldig gemaakt, waardoor producten op verschillende momenten of te laat aankomen bij de specialist in Den Bosch.

Uw woonkamer verlengen? Meer woonplezier!

Het verlengen van de woonkamer is één van de meest toegepaste klussen binnen het uitbouwen van particuliere woningen. Het vergroten van de woonruimte is op diverse manieren uitvoerbaar, onder andere door het verbreden van de woonkamer aan de zijkant, of het innemen van een stuk tuin aan de achterzijde. Door de verlenging van de woonkamer wordt het mogelijk om een extra bureau in huis te plaatsen, of een speelhoek voor de kinderen te creëren. Let bij de inschatting van de kosten wel op zaken als het leggen van extra laminaat, het verplaatsen van het hemelwaterafvoer en andere bijkomende klussen voor de verbouwing.

erker

Ontdek de charme van een erker

Eén van de wat kleinere versies van een uitbouw is de erker. Een erker werd vroeger niet als vorm van uitbouwen gezien, maar als methode om een slaapkamer iets meer cachet te geven. Tegenwoordig laten klanten uit Den Bosch de erker meestal aan de voorzijde of zijkant op de begane grond plaatsen. Door het veelvuldig gebruik van glas bij de erker zorgt u voor een ruimtelijk effect. Kiest u voor een erker aan de voor- of zijkant op de begane grond? Dan is een vergunning soms noodzakelijk. Een zwevende variant is vrijwel nooit vergunningsvrij.

Vijf redenen waarom het uitbouwen van de keuken een goed idee is

Wij gaven eerder al aan dat de verlenging van de woonkamer een grote bijdrage kan leveren aan het wooncomfort. Het uitbouwen van uw keuken in Den Bosch brengt tevens diverse voordelen met zich mee. Waaronder de volgende:

 1. Een verbeterde hygiëne dankzij een beter onderscheid tussen schone werkruimtes en vuile vaat.
 2. Meer doorstroom doordat u en uw huisgenoten gemakkelijker door de keuken kunnen lopen.
 3. Meer opslagruimte voor kookgerei en etenswaren door extra kastjes.
 4. De optie voor een (extra) eettafel in de keuken.
 5. Overall een groter kookgemak.

Creëer extra ruimte met een dakopbouw

Op het moment dat u meer ruimte wilt creëren op de bovenverdieping, dan kunt u natuurlijk een dakkapel laten plaatsen. Een goedkoper alternatief voor de dakkapel is de dakopbouw. Bij een dakopbouw plaatst men niet een geheel nieuw gedeelte, maar bouwt men de bestaande kamers uit. Een opbouw is eenvoudigst bij schuine daken, maar ook bij een plat dak is dit een optie. Het nadeel van een dakopbouw is soms wel dat dit de aanblik van het dak verprutst. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat er additionele kosten komen voor het verplaatsen van een dakgoot, of het aanpassen van de dakbedekking.

Wilt u ook uw woning in Den Bosch uitbouwen?

Vergelijk vrijblijvend offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Offertes aanvragen

Bouwvergunning nodig?

In sommige gevallen is het mogelijk om vergunningsvrij te bouwen, maar in de meeste gevallen bent u verplicht om een bouwvergunning aan te vragen. Omdat u een bestaande muur laat slopen, bestaat er ook de kans dat u verplicht bent een sloopmelding te doen. Dit is alleen het geval als er meer dan 10m³ afval vrijkomt tijdens de werkzaamheden. De aannemer kan u vertellen of u inderdaad bij de gemeente een melding van slopen moet doen. Online doet u gemakkelijk een vergunningcheck. Hiermee controleert u of het in uw gemeente verplicht is een bouwvergunning aan te vragen. Twijfelt u? Vraag uw aannemer dan om advies.

Burenrecht: houd uw buren te vriend

Voordat u aan de slag gaat met het uitbouwen van uw woning, is het aan te raden te kijken naar de voorwaarden die hiervoor gelden. In Nederland dient u met twee zaken rekening te houden: de eisen die genoemd worden in het bestemmingsplan, en dan ten tweede aan het burenrecht. In de wettelijke regels staat namelijk beschreven dat buren rechten hebben op het gebied van de erfgrenzen, beplanting en de bouw van terrassen en balkons. Vraag daarom niet alleen een vergunning aan als u geen recht hebt op vergunningsvrij bouwen in Den Bosch, maar ga tevens bij uw buren langs om de mogelijkheden te bespreken.

Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie over de benodigde vergunningen.

aannemer uitbouw Den Bosch

Waar op letten bij selecteren aannemer?

Natuurlijk wilt u alleen de beste aannemer inschakelen, zonder dat u de hoofdprijs betaalt. Maar er zijn zoveel aannemers in Den Bosch te vinden, hoe weet u nu welke vakman u het beste aanbod doet? Als u offertes aanvraagt, let dan in ieder geval op de onderstaande punten.

 • Controleer eventueel of de vakman is aangesloten bij Bouwgarant.
 • Vraag naar referenties en bezichtig deze als het mogelijk is.
 • Werkt de aannemer met onderaannemers? Als dit het geval is, dan is de kans op vertragingen groter.
 • Controleer of er duidelijke afspraken worden gemaakt met betrekking tot de kosten en betaling, zodat u achteraf niet voor nare verrassingen staat.

Vergelijk offertes & bespaar tot 40%

Bent u benieuwd naar de opties voor het creëren van meer leefruimte bij uw keuken? Hebt u een vraag over het verschil tussen een kunststof en aluminium uitbouw? Of wil u meer weten over de prijzen voor een tuinkamer naar uw wensen? Vraag dan via de offertepagina diverse offertes aan. Het is aan u om deze naast elkaar te leggen en te kiezen voor de specialist uit Den Bosch die bij u past. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de prijs per m² voor installatie, maar ook naar de kosten voor de levering van het materiaal, en de kosten voor afwerking of aanpassing van de bestaande bouwconstructie.

Start nu de offerteaanvraag!

Deze offerteservice is geheel gratis en zonder verdere verplichtingen. U zit dus nergens aan vast na het invullen van het offerteformulier. Bespaar tot wel 40% op de kosten door gratis offertes met scherpe prijzen te vergelijken!

Offertes aanvragen

Gratis en vrijblijvend.

Hoe werkt het?

Wij zijn een landelijk netwerk van ervaren aannemers. Wij selecteren de bouwbedrijven uit ons netwerk op kwaliteit en prijs. Uw uitbouw of serre wordt dus professioneel geplaatst, tegen een scherp tarief. Door ons grote netwerk is er altijd een vakman bij u in de buurt.

Vergelijken & besparen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van ervaren vakmannen uit uw regio. Door de verschillende offertes te vergelijken bespaart u tot 40% op de totaalprijs. Kiest u voor de aannemer met de beste prijs of voor het bouwbedrijf dat het snelst kan beginnen? Aan u de keus.